AS400 interview questions and answers-Part 5


1. What is the maximum number of fields that can be in a file?

Ans: Maximum no of fields included in a PF is 8000.

 

2. Maximum no of parameter passed in a RPG?

Ans: Maximum no of parameter passed in RPG is 255.

 

3. Maximum no of parameter passed in a CL?

Ans: Maximum no of parameter passed in CL is 255.

 

4. What is the maximum number of record format in a physical file?

Ans: 1

 

5. What is the maximum number of record format in a join logical file?

Ans: 1

 

6. What is the maximum number of record format in non-join logical file?

Ans: 32

 

7. What is the maximum number of record format in a display file?

Ans: 1024

 

8. What is the maximum number of record format in a subfile?

Ans: 512

 

9. What is the maximum no of key fields in file?

Ans: 120

 

10. How to reset dates in SEU?

Ans:

 

Changing Session Defaults (F13)

Before you start entering the source code make sure the session environment for SEU is set-up as you wanted.

In Session environment you can edit the session attributes highlighted below.

We can change the session default that will be used during source entry/editing process.


              Change Session Defaults
 
Type choices, press Enter.
 
Amount to roll . . . . . . . . . . . C H=Half, F=Full
C=Cursor, D=Data
1-999
Uppercase input only . . . . . . . . N Y=Yes, N=No
Tabs on . . . . . . . . . . . . . . N Y=Yes, N=No
Increment of insert record . . . . . 0.01 0.01-999.99
Full screen mode . . . . . . . . . . N Y=Yes, N=No
 
Source type . . . . . . . . . . . . RPGLE
Syntax checking:
When added/modified . . . . . . . Y Y=Yes, N=No
From sequence number . . . . . . . 0000.00-9999.99
To sequence number . . . . . . . . 0000.00-9999.99
 
Set records to date . . . . . . . . / / YY/MM/DD or YYMMDD >>>>> Change the date here
Resequence member default . . . . . P Y=Yes, N=No
P=Previous
Default to uppercase input
for this source type . . . . . . . N Y=Yes, N=No
 
User exit program . . . . . . . . . *REGFAC *REGFAC, *NONE, Name
Program selection filter . . . . . *ALL *ALL, *USRPRF, String
 
Bottom
F3=Exit F5=Refresh F12=Cancel
F14=Find/Change options F15=Browse/Copy options

 

11. How to search records based on date as searching criteria in SEU?

Ans:

FIND/CHANGE Command

Shift-F2

We can search a string or search for date in source (included/excluded/all).

It has been discussed previously also in X line command section.

 


                           Find/Change Options                                 
                                                                               
 Type choices, press Enter.                                                    
                                                                                
   Find  . . . . . . . . . . . . .   ________                                   
   Change  . . . . . . . . . . . .                                             
   From column number  . . . . . .   1            1-80                         
   To column number  . . . . . . .   80           1-80 or blank                
   Occurrences to process  . . . .   1            1=Next, 2=All, 3=Previous    
                                                  4=First, 5=Last              
   Records to search . . . . . . .   1            1=All, 2=Excluded            
                                                  3=Non-excluded               
   Kind of match . . . . . . . . .   2            1=Same case                  
                                                  2=Ignore case                
   Allow data shift  . . . . . . .   N            Y=Yes, N=No                  
                                                                               
   Search for date . . . . . . . .   12/10/22     YY/MM/DD or YYMMDD           
     Compare . . . . . . . . . . .                1=Less than                  
                                                  2=Equal to                   
                                                  3=Greater than               
                                                                               
 F3=Exit   F5=Refresh       F12=Cancel   F13=Change session defaults           
 F15=Browse/Copy options    F16=Find     F17=Change   


 

An alternative way is to directly give the SEU command entry as F E A 8. This command will find(F) records with character ‘E’ at position 8 in all(A) source.

 

 


Columns . . . :    1  71            Edit                      AMITCC/QRPGLESRC
SEU==> F E A 8                                                         TESTSEU
FMT FX .....FFilename++IPEASF.....L.....A.Device+.Keywords++++++++++++++++++++
*************** Beginning of data *************************************
0001.00      FREC11000  UF A E           K DISK
0001.01      FREC1100DSPCF   E             WORKSTN SFILE(RECSFL:RRN)
0002.00      DI                S              5  0
0002.01      DRRN              S              5  0
0002.02      C                   EVAL      RCDNBR=9900
0002.03      C                   DOW       *IN03=*OFF
0002.04      C   03              LEAVE
0002.05      C                   EXSR      CLRSFL
0002.06      C                   EXSR      FILSFL
0002.07      C                   EXSR      DSPSFL
0002.08      C                   ENDDO
0005.00      C                   SETON                                        LR
 
F3=Exit   F4=Prompt   F5=Refresh   F9=Retrieve   F10=Cursor   F11=Toggle
F16=Repeat find       F17=Repeat change          F24=More keys
End of data reached. String E not found.

 

 

F E NX 8 è Find string ‘E’ in the not excluded source in column no. 8.

 

F E X 8 è Find string ‘E’ in the excluded source in column no. 8.

 

12. How to see another member source in the same SEU?

 Ans:

 

 Specifying the Browse/Copy Option

SHIFT-F3

Columns . . . : 6 76 Edit AMITCC/QRPGLESRC SEU==> TESTSEU FMT FX FFilename++IPEASF.....L.....A.Device+.Keywords+++++++++++++++++++++++++ *************** Beginning of data ************************************* 0001.00 FREC11000 UF A E K DISK 0001.01 FREC1100DSPCF E WORKSTN SFILE(RECSFL:RRN) 0002.00 DI S 5 0 0002.01 DRRN S 5 0 0002.02 DRRN S 5 0 0002.03 DI S 5 0
Columns . . . : 1 71 Browse AMIT/QRPGLESRC SEU==> MASTER *************** Beginning of data ************************************* 0001.00 A REF(REFER) 0002.00 A R REC1 0003.00 A ORG R REFFLD(ORG REFER) 0004.00 A COLHDG('ORG CODE') 0005.00 A ACC R REFFLD(ACC REFER) 0006.00 A COLHDG('ACC NUMBER') F3=Exit F4=Prompt F5=Refresh F9=Retrieve F11=Toggle F12=Cancel F16=Repeat find F17=Repeat change F24=More keys

 

 






 

 







User Comments:



Subscribe

  Email:



Copyright © www.go4as400.com, 2013-2018. Copyright notice